Няма по-заинтересован бизнес от влизането на България в Шенген от транспортния.

...
Няма по-заинтересован бизнес от влизането на България в Шенген от транспортния.
Коментари Харесай

Кой бърза най-много за Шенген? Един час чакане на границата ...

Няма по-заинтересован бизнес от влизането на България в Шенген от транспортния. Това беше най-важният въпрос за тази година и по всичко проличава, че следващата година отново ще е №1, разяснява пред " Марица " Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи. Сметките на браншовата организация сочат, че един претрупан камион, който чака 1 час на границата, генерира на превозвача разход от 10 евро. Той не се движи, водачът се води на работа, начисляват се заплати, осигуровки, има риск от неустойки, в случай че товарът не дойде в период при получаващата страна. А най-лошото е, че мъчно може да се планува какъв брой ще се удължи срокът за доставка поради тапите по границата. " На границата с Румъния се чака приблизително по 7-8 часа. Така единствено въпросният камион на това място натрупа загуба за бизнеса от 70-80 евро ", показва Арабаджиев. И като се има поради, че всеки ден сред 1200 и 1500 български камиона минават през Румъния, става дума за годишни загуби от порядъка на над 100 милиона. 

Вероятно палци за разширението на Шенген с България и Румъния са стискали и прилежащите ни страни, които даже не са в Европейски Съюз. " Един камион, тръгващ от Турция да вземем за пример към Европа, ще бъде тестван на нашата граница и повече няма да губи часове в очакване по другите граници. В сегашната обстановка, като му сложите 7-8 часа на Дунав, още 2-3 часа на границата сред Румъния и Унгария, и става цялостен един изгубен работен ден ", обобщава транспортния началник.  

Ползите от Шенген обаче не се изчерпват единствено със спестяването на време и пари за транспортния бизнес. „ В нашия отрасъл най-сериозният проблем е  неналичието на работна ръка. " Ясно е, че не можем да притеглим водачи от Европейски Съюз, единственият ни вид са хора от Молдова, Турция, така наречен трети страни. За всеки новоназначен обаче би трябвало да вадим шенгенска виза, в случай че прави интернационалните транспорти, а за нея се чака сред 3 и 6 месеца ”, дава още един негатив Йордан Арабаджиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР